2019. március 28., csütörtök

PocketPuukko....?


 Avagy, miért nem használnak a skandináv népek, bicskát ? A válasz egyszerű. Mert okosok. Nézzük csak. Egy régi vágású bicska kinyitásához régen is, és ma is, két kéz ( minimum ) szükségeltetik. optimális körülmények között, ha kevés a szennyeződés benne, akkor ezt a mozdulatot könnyedén meg tudjuk tenni. Na de Skandináviában mikor vannak optimális körülmények ? Vagy esik az eső, vagy fúj a szél ( fúúújjj )....vagy csak simán a hó esik. Elgémberedett, netán átfázott kézzel, bizony nem könnyű egy bicskát kinyitni. Pláne hogy ha még valami zár is volna rajta.

 Másrészt egy bicskának nem szoktunk nagy munkát adni, arra ott vannak a fixpengések. Márpedig igen nagy munka, sok akad ott fenn északon. Egy puukko-t elkészíteni, valljuk be, nem nagy ördöngösség. A bicskakészítés ( kicsit ?) munkaigényesebb. Dióhéjban ennyi. Az ő puukkoikat, leukuikat, csak előveszik a tokból, és már használják is. Bicskára meg......nincs szükségük. Én mégis megpróbáltam egy északi stílusjegyekkel bíró, hajlítható pengés, skandi élezésű bicskát készíteni. Egyenlőre kidobott anyagokból. Úgymint....körfűrészlap...."1-eslemez"....laposvas....hegesztési pótanyag....pillanatragasztó....és OSB lap. Egyrészt azért ezekből, mert ez még csak próbaverzió, másrészt, szeretném megmutatni, hogy Nem fontos mindig szuper ( és indokolatlanul drága ) anyagokkal dolgozni. Na most fogják a fejüket, a legnagyobb tisztelete megadva...."megélhetési" késkészítők. Neki amit ki adnak a kezükből, az áru. Legyen is minőségi alapanyagokból. Nekem itthonra...próbának megfelel. Így is rájöttem néhány hiányosságra. A legfontosabb közülük az, hogy hova rakom a körömvályatot ? Hát hiányzik a pengehát !Ha meg volna, már nem puukkós volna. Mélyítsem be a markolat alsó részét ? de mikor így esik jó fogás kinyitva rajta ! Csináljam meg keresztzárasra ? Neeem akarom ! Így hát végül is úgy döntöttem ( nagykorú elkövetőt ...G. Balázst idézve ) hogy #pöckösbicskát készítek. Természetesen hasonló stílusban, és jobb alapanyagokból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése