2017. június 18., vasárnap

Bocs, ha kések......lefoglalnak a Kony-Ha kések.


 Tegyük fel a kérdést. Vajon milyen kések dolgoznak, a legtöbbet a világon. A bushcraft kések ? Kötve hiszem.Vagy a bozótvágó machate-k ? Lehetséges. De a világon mindenhol esznek az emberek......tehát mindenhol van konyha......a konyhában viszont mindig kell lennie késnek. Egy kis fejszámolás után rájöhetünk, hogy több milliárdnyi konyha kés dolgozik a világon. Így hát a válasz: a konyhakések dolgoznak a legtöbbet a világon. Én is készítettem két kést amivel az amúgy is népes konyha késes tábort szaporítottam. Az egyik kovácsolt szénacélból, és textilbakelit markolatpanelekkel készült,egyenes élszalaggal. A másik papír ipari szélezőkésből lett kialakítva, méghozzá konvex leélezéssel, ami rozsdamentes anyagból van, és csiszolt agancsot kapott a markolattüskéjére.

Habár csak két konyhakésről van szó, mégis ( még a laikusok számára is ) milyen szembetűnő, hogy mennyire különbözőek. Pontosan így van ez a nagyvilágban is, mert  irtó sokféle létezik belőlük, és legalább olyan sokszínűek, mint az emberek. Van közöttük tucatárú, és van amelyikből csak egy létezik a világon. Lehet kapni 1 USD-ért, de létezik belőlük, amelyik 1.500. EUR az ára. Van közöttük európai gyártású, és bizony a távol keleten is készítenek......nem is keveset. Van olyan amit gagyi acélból "csináltak ", és léteznek olyanok is, amiket többfelé acélból kovácsoltak össze, és azok is általában szuper minőségűek. És szeretnénk mi is egyet ........felötlik bennünk a legfontosabb kérdés.            Melyiket válasszuk a sok közül ?

 Mert ugye van rozsdamentes, és van szénacél. Az egyik V-re csiszolt, a másik egy oldalról élezett. Valamelyik hasas, valamelyik meg egyenes mint egy bárd. Kicsi, vagy nagy. Sima élű, vagy fogazott.....stb. Hogy a nyaka nyúlna meg azoknak, akik ezt a sok fajtát kitalálták ! Milyen szempontok alapján érdemes választani közülük ? A válasz végtelenül egyszerű lesz. Amelyik tetszik, azt kell megvenni. Amire telik, azt kell megvenni. Különben is, aki ennél jobban túlbonyolítja, az már a szakmája miatt ( hentes, séf ) fog válogatni. a konyhakések közül. Én magam is elég válogatós vagyok. De ha nincs másom, akkor egy üvegdarabkával is megcsinálom, a darabolós munkákat. Ha viszont tehetem, akkor rendes konyhakést használok. Gyümölcshámozót, kenyérvágót, zöldségaprítót, csontozót, és chef kést is. Az egyetlen dolog amit betartok, az az, hogy éles legyen a kés. Az életlen kés balesetet okozhat !!!  Az éles kés könnyedén siklik szinte bármilyen alapanyagban. A életlen késnél viszont erős nyomással próbáljuk kompenzálni, a hiányzó metszőképességet. Na az vezethet balesethez, ha megcsúszik a penge. Éppen ezért ha lehet, akkor olyan késünk legyen ami az ujjainkat kellőképpen megvédi. Szeretnék néhány márkát javasolni, ami megüti a ( jól ) használható szintet: Zwilling, Kai, Wüsthof, Global, Shun, Fiskars, Cold steel, Mikov, Dick, Victorinox, Marttiini, a teljesség igénye nélkül. Bármelyiket is választjuk, becsüljük meg, ápoljuk.......de leginkább használjuk. Mert minden Kony-Ha kés boldogabb lesz, ha kiszabadulhat a fiókból, és nagyságrendekkel jobban érzi magát ha dolgozhat. Mert ez az életük.

2 megjegyzés:

  1. Na, ezek jól fognak szolgálni. Szép méretes darabok. Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Barna !

    Ahogy mondod......csak nem nálam. Az egyiket a nagykezű kollégám használja, a másikra meg lecsapott a főnökasszonyom. Köszönöm.

    AMA.

    VálaszTörlés