Mottóm, még mindig ugyan az: aki egy vasdarabból kést tud készíteni, az egyéb aljasságokra is képes.
2017. szeptember 17., vasárnap
Belij Bolka.....és az (b)első erő.
Kár is szépíteni a dolgot. Kovács műhely, és szerszámok nélkül, nem könnyű dolog megmunkálni az acélt. Pláne, ha az nem is egy egyszerű, s bármelyik vaskereskedésben kapható anyag. Hanem egy olyan alkatrész, aminek irgalmatlan mennyiségű strapát kell kibírnia. Ez az anyag a a harckocsi csapszeg. Meg tudtam róla, hogy " csak " közepesen ötvözött. De hihetetlenül szívós.
Miután megkaptam, még kör keresztmetszete volt, és az egyik .....barátom elvitte a .......másik barátomnak, hogy lapítsa már ki, legyen szíves az anyagot. Mellesleg az egyikőjük számszeríjakat készít, a másikójuk pedig hivatásos kovács mester. Hát......azt mondta kellett hozzá elég sok meleg, mire engedett az erőszakos ütlegelésnek. De csak kilapult olyan vastagra, amilyet elképzeltem.
Így hozzá is kezdhettem az én részemhez. Mert az még igen kevés ha valami lapos. Még.....laposabbra kell formálni, hogy legalább egy kicsit is hasonlítson egy késre. Megmondom őszintén, ezt nagyon beszívtam. Legalább két zsák faszenembe, és több mint egy órámba került, mire elértem a kellő formát . Igaz közben egy kicsit csaltam is, mert itt ott bele is csiszoltam az anyagba.
A jakut kés egyik oldala gödrös. Ezt az oldalt nem könnyű gömbölyítő kalapács nélkül kialakítani. Az obiban meg nem lehet ilyen szerszámot kapni. Nem baj ! Akkor a kalapács " smoll "részével fogok ütlegelni. Még így is nehéz dolgom volt mert időközben a fok felőli rész vékonyabbra vertem a kelleténél. Szóval folyamatosan fizettem a tanulópénzt. Minden mozdulat fontosnak a kovácsolásnál..........feltéve ha azt szakember végzi, és igazi üllőn.
Akkor mi is hiányzott ahhoz, hogy szépen kovácsolt kést készítsek ? Kovácsüllő, koksz, kovácstűzhely, gömbölyítő kalapács, és a szaktudás. De nézzük meg hogy mim volt. Alapanyag , faszén, edzővályú, 1,5 kg-os kalapács, és lelkesedés. Ezeknek, és a hihetetlen belső békének, és erőnek köszönhetem, hogy akkor sem adtam fel, amikor inkább hasonlított egy elbojszintott sarlóra, mint egy késre.
De a végeredmény engem igazol. Érdemes volt " kínlódni " vele. Akácfából készítettem markolatot, és két fél darab akácból pedig tokot. Erre ráhúztam egy ötrétegű bőr papucsot. Mert ilyen megoldást is láttam a jakut mesterek képein. Most már csak egy dolgom volt hátra. Odaadni az új gazdájának, aki nem mellesleg egészen közel járt Jakutföldhöz, mert Kazahsztánban járt, a Madjar törzs területén. Akkor döntöttem el hogy kést készítek neki, amikor hallottam mesélni az átélt élményeiről. Mikor megkapta, öröm látszódott az arcán. Később a kollegámmal beszélgetett, és ekkor láttam meg azt a mozdulatot, ami minden szónál többet mond el. Mint a gyerek úgy szorította frissen kapott Jakut kését. Egy két méter magas embertől, aki mellesleg a Fehér Farkasok nevezetű, taktikai tréninget oktató csapat egyik, hanem fő instruktora, meglepő volt ez a mozdulat. Pontosan oda szorította ahol a belső erő lakozik az emberben. Örülök én is mert jó emberhez került a késem.
2017. augusztus 27., vasárnap
Kosztya kése, avagy ........Jakut O.Kés.
Aki ismer, tudja hogy nem bírom a hideget. Hiszen 10 méteren belül, kétszer is meg tudok fagyni. Nem így a Jakutok. Ők aztán bírják a hideget. Pláne azért, mert Szibéria lakói. Nem vágyom annyira oda......de....a késükre nagyon fájt a fogam. No nem birtoklási vágyból, hanem elkészítésére való késztetésből. Mivel imádom a puukkokat, és a Jakutok kése, is jellegét tekintve markolattüskés ....éppen ezért neki mertem állni az elkészítésének. Az első elgondolás az volt, hogy ragaszkodni fogok a tradíciókhoz.
A második pedig az, hogy én kovácsolhassam meg a pengét is hozzá. Hát.......mindkét vágyam teljesült. Az egyszerűség kedvéért azért fussuk át néhány mondatban, milyen is egy tradicionális Jakut kés. Kovácsolt aszimmetrikus pengéje ( egyik oldalon gödrös, másik oldalon domború kialakítással ) van és markolattüskéje. Hossza a pengével együtt, alkar hosszú szokott lenni. Legalább is ha felnőtt férfi használja. A tüske rögzítése pedig két félkör alakú pálcával történik. Na jó, egy kis ragasztót azért ők is használnak.
Úgy döntöttem, hogy egy kicsit kedvezek magamnak, és egy kevés előcsiszolást végzek a bal oldalon. Mert ugye a gödrösítés a jobb oldalon lesz majd. Ez a jobbkezes késekre értendő. S hogy miért is van ez így ? A Jakutoknál minden fagyos. Az étel, a tüzelő, de még a víz is. Szó szerint le kell vésni a napi betevőt, ha nem akarnak éhen, vagy szomjan maradni. Éppen ezért a vésőél az a forma ami a legjobban teljesít, ebben a fagyos közegben. Ráadásul ezek a népek még egy csavart ( nem szó szerint értendő ) is belevittek a késeikbe.
Méghozzá a kétfajta leélezés összepárosítását. Hiszen a egy domború levezetőél találkozik egy síkkal. De hogy ne legyen egyszerű a dolog, még egy kicsit megspékelik egy kovácsolt bemélyedéssel. Ami meg azért jó, mert nem tapad rá semmi, és a kés gazdájának is kevesebbet kell fenni. Én is.....ezt teszem. Bemélyítek. Kalapáccsal. Satuban. Mert ugye az üllőm.....Üllőn maradt. Csárli Sín-vasam viszont van. Néhány jól irányzott ütéssel el is lehet érni a kívánt eredményt. De.........
Penge hossza: 135 milliméter.
Penge vastagsága: 3 milliméter.
Penge anyaga: B13S ....enyhén ötvözött bóracél.
Penge keménysége: Fogggalmam sincs. De a penge hegyénél, és tüske végénél feltámasztva, a "hőőő-kezelés", majd a "+eresztés" után ugrálni tudtam rajta.
Markolat hossza: 130 milliméter
Markolat anyaga: Vadnarancsfa, bőr, és marhacsont.
Tok fajtája: Duplán függesztett, kézzel varrott.
Tok anyaga: Vasalt, színezett 2 mm-es marha kruponbőr.
Kosztya viszont pont ezekre nem kíváncsi. Mert meglátja hogy Jakut a kés.........s vigyorogva azt mondja........ MINDEN OKÉS !
2017. július 30., vasárnap
Leaky team... avagy, lyukas a csapat.
Ha arról van szó, hogy ingyen, vagy annál olcsóbban kell kihozni, egy kést, abban elismerem .....viszonylag jó vagyok. Ezt ugye a minimálnak, is nevezhetnénk. Az igazság az, hogy ennyire telik. Így is büszke vagyok arra amit a kezemből kiadok. S hogy... lehetnének szebbek is ? Az lehet. De nem mindig a vitrinnek készítem ám a bököimet. Legtöbbször használom is őket. Így van ez mostaniakkal is. Az előző konyhakéseim egyikét, a főnöknőm, másikat pedig a kollégám használja. A japán stílusú késem pedig a másik főnökömnek tetszett meg. Hát úgy döntöttem neki is készítek egyet.
Igaz hogy a holnapi napon ( ami mellesleg a születésnapja ) még nem használhatja, de elkészültem vele időre. Egy egyoldalról élezett santoku lesz az ajándéka. A Santoku jelentése: három előny. Ez az univerzális konyhakés, ugyanis játszi könnyedséggel birkózik meg a húsok, a halak és a zöldségek szeletelésével. Ívelt has, széles hát, pont mint a leendő gazdája. Sőt még a markolat "D" formáját is a nevéhez igazítottam. Ez is tradicionális markolatforma. A pengéje pedig valaha a az aszfaltot szelte, a húsok és zöldségek helyett. ( Azért is van rajta az az ív az ujjtámasznál, mert az volt a korong közepe. A lyuk pedig a rögzítőcsap furata volt. ) Irgalmatlanul szívós, és kegyetlenül rozsdásodik. De némi használat után ki fog alakulni a pengén az a sötétészürke oxidréteg, ami majd megvédi az emésztő barna rozsdától. Néha egy kis olajos kezelés nem árt neki. De hát szénacél a lelekem, és így lesz majd hosszú életű.
A másik kés viszont személyes használatra készült. A japán konyhában a nakiri, kimondottan a szöldségek aprításásra szolgál. Aki ismer, tudja hogy szinte mindenhez salátát eszek ( no meg majonézt, de azt nem kell vágni ) amit késsel kell összedarabolni. Egy régi kiszolgált gépi-fűrészlap pont megfelelt, erre a végtelenül egyszerű formával rendelkező kés elkészítésére. Míg a santoku egyoldalról, a nakiri kétoldalról lett élezve. A jó vágóképességét, pedig annak az egyszerű ténynek köszönheti, hogy oldalanként mindössze 7° az élszöge. Így könnyedén megy vele julienne-re, vagy a baton-ra vágás. Egyszóval könnyű vele vágni. A markolatnál viszont egy kicsit újítottam, mert hatszögletű markolatforma nincs a japán késeknél. Ja és a merbau sem egy használt fafajta a markolat készítésnél. De az erezete, teljesen elvarázsolt. Pedig hát ez sem egy eredeti "japán" konyhakés. Csak egy minimál stílusú, és alacsony költségvetésú, ellenben használható konyhai segégeszkőz. Itt a használhatón van a hangsúly. A konklúzió : Két lyukas, és kidobásra ítélt vágóeszköz egy-egy darabkája..............további munkaengedélyt kaphatott. S hogy boldogok e ettől a hírtől ? Nem tudom. De mi annál inkább azok vagyunk, amikor dolgozunk velük. Mert ha kezünkbe vesszük, az egy atavisztikus élmény, és visszavisz minket abba a korba, amikor még őszintén tudtunk örülni egy jó késnek.
2017. július 16., vasárnap
Gyuto.....a japán konyhakés.
Régi álmomat valósítottam meg ebben a késben. Mindig is vonzott a japán kultúra. Pláne a gasztrokultúra, hiszen imádok enni. Az európai embereknél a kés, szinte csak az étel előkészítésében kap szerepet. A távol keleten szinte a elkészítés végéig szerepe van a késnek. Ez nagyjából azért van, mert ez a nép igen sok ételt nyersen szeret enni. Legjobb példa erre a sushi. Hideg rizs, nyers hallal, algából készült lapba tekerve. Na ettől nem indul ám be mindenkinek a nyálelválasztása. Csak az övék !
De azt el kell ismerni, nagyon jól bánnak a késekkel. Számtalan fajtájuk létezik. A gyuto, ami az európai séfkésnek felel meg. Santoku, amivel húst, halat és zöldséget is felvágnak. Yanagiba, amivel filézni, és szép egyenes vágást szoktak csinálni a sushinál. Vagy itt van a nakiri, amivel meg zöldséget szoktak aprítani. És még lehetne sorolni. Némelyikük két oldalról élezett........de én.....az urasuki ( az egyik oldalán gödrösített változatot szemeltem ki, elkészítés szempontjából.
A másik oldalán egyszerű véső levezetőél található. Az egész olyan egyszerűen hangzik, de higgyétek el, az elkészítésénél van egy két buktató. Az egyszerű rész az a jobb ( fok felől nézve ) oldali élprofil kialakítása. A másik oldalon viszont van egy bazi nagy horpadás a pengén. Na már most, vagy kikovácsolja az ember fia, vagy kicsiszolja. Már ha van görgője, vagy kereke. Elárulom, nekem nincs. Tehát maradt a kovácsolás, némi csiszolási utómunkával. Annyit viszont elárulok, hogy...
Azt a mintát mivel értem el a levezetőélen.......no meg a fokrészen is. Fogalmazzunk úgy, hogy többet segített a bórax, mint a vas-klodid. A kivitelezés nem lett egy Tojiro minőség, de elnézve a sok japán szakácsos videót, ők is hasonló ( szaxóval élve ) "rüszmeteg" késekkel dolgoznak. A híres séfek viszont ott is, a szuperacélos, csillárd yenes változatokkal villognak.
2017. június 18., vasárnap
Bocs, ha kések......lefoglalnak a Kony-Ha kések.
Tegyük fel a kérdést. Vajon milyen kések dolgoznak, a legtöbbet a világon. A bushcraft kések ? Kötve hiszem.Vagy a bozótvágó machate-k ? Lehetséges. De a világon mindenhol esznek az emberek......tehát mindenhol van konyha......a konyhában viszont mindig kell lennie késnek. Egy kis fejszámolás után rájöhetünk, hogy több milliárdnyi konyha kés dolgozik a világon. Így hát a válasz: a konyhakések dolgoznak a legtöbbet a világon. Én is készítettem két kést amivel az amúgy is népes konyha késes tábort szaporítottam. Az egyik kovácsolt szénacélból, és textilbakelit markolatpanelekkel készült,egyenes élszalaggal. A másik papír ipari szélezőkésből lett kialakítva, méghozzá konvex leélezéssel, ami rozsdamentes anyagból van, és csiszolt agancsot kapott a markolattüskéjére.
Habár csak két konyhakésről van szó, mégis ( még a laikusok számára is ) milyen szembetűnő, hogy mennyire különbözőek. Pontosan így van ez a nagyvilágban is, mert irtó sokféle létezik belőlük, és legalább olyan sokszínűek, mint az emberek. Van közöttük tucatárú, és van amelyikből csak egy létezik a világon. Lehet kapni 1 USD-ért, de létezik belőlük, amelyik 1.500. EUR az ára. Van közöttük európai gyártású, és bizony a távol keleten is készítenek......nem is keveset. Van olyan amit gagyi acélból "csináltak ", és léteznek olyanok is, amiket többfelé acélból kovácsoltak össze, és azok is általában szuper minőségűek. És szeretnénk mi is egyet ........felötlik bennünk a legfontosabb kérdés. Melyiket válasszuk a sok közül ?
Mert ugye van rozsdamentes, és van szénacél. Az egyik V-re csiszolt, a másik egy oldalról élezett. Valamelyik hasas, valamelyik meg egyenes mint egy bárd. Kicsi, vagy nagy. Sima élű, vagy fogazott.....stb. Hogy a nyaka nyúlna meg azoknak, akik ezt a sok fajtát kitalálták ! Milyen szempontok alapján érdemes választani közülük ? A válasz végtelenül egyszerű lesz. Amelyik tetszik, azt kell megvenni. Amire telik, azt kell megvenni. Különben is, aki ennél jobban túlbonyolítja, az már a szakmája miatt ( hentes, séf ) fog válogatni. a konyhakések közül. Én magam is elég válogatós vagyok. De ha nincs másom, akkor egy üvegdarabkával is megcsinálom, a darabolós munkákat. Ha viszont tehetem, akkor rendes konyhakést használok. Gyümölcshámozót, kenyérvágót, zöldségaprítót, csontozót, és chef kést is. Az egyetlen dolog amit betartok, az az, hogy éles legyen a kés. Az életlen kés balesetet okozhat !!! Az éles kés könnyedén siklik szinte bármilyen alapanyagban. A életlen késnél viszont erős nyomással próbáljuk kompenzálni, a hiányzó metszőképességet. Na az vezethet balesethez, ha megcsúszik a penge. Éppen ezért ha lehet, akkor olyan késünk legyen ami az ujjainkat kellőképpen megvédi. Szeretnék néhány márkát javasolni, ami megüti a ( jól ) használható szintet: Zwilling, Kai, Wüsthof, Global, Shun, Fiskars, Cold steel, Mikov, Dick, Victorinox, Marttiini, a teljesség igénye nélkül. Bármelyiket is választjuk, becsüljük meg, ápoljuk.......de leginkább használjuk. Mert minden Kony-Ha kés boldogabb lesz, ha kiszabadulhat a fiókból, és nagyságrendekkel jobban érzi magát ha dolgozhat. Mert ez az életük.
2017. május 28., vasárnap
Sieni.....a gombász puukko.
Nyugalom, nem azt fogom leírni, hogy evvel a késsel felhasogattam a háttérben levő fákat, és utána hajszálvékony csíkokra vágtam vele a gombát. |
Ja és egy kis ragasztóanyag, ami miután megkötött......egyben fogja tartani ezt a ránézésre instabil tákolmányt. |
Íme a kész rablónyárs, késes módra. Már csak egy két helyen le kell faragni a fölösleget, és kész......... a kés. |
Na meg egy tokot is fabrikálni kell még hozzá. Illőképpen feldíszítve a névadó növénnyel. |
Elárulom, hogy már le is lett tesztelve ( mert a kollégám , nagyjából 30 kg kartonlapot vágott föl vele A4-es méretűre ) és meg vagyok elégedve az éltartással. |
2017. április 23., vasárnap
The rusty iron tooth, of the time...
Csak egy átlagos késnek látszik. De van egy ács barátunk, aki számára ez a kés egy időgép. Hiszen gyermek korában evvel játszott indiánosat. Igen, mi 69-es születésűek, még élőben adjusztáltuk egymást, és nem a képernyőn nyuvasztottunk meg mindenkit. A valaha jobb időket látott konyhai felhasználásra szánt kés, akár ebben a fiókban is lehetett volna. A lényeg az, hogy elfelejtettem előtte, és utána képet készíteni. De nem is ez a fontos, hanem az hogy a gazdája előtt , a szeme láttára változtattam át, néhány filctoll vonással a az öreg rozsdás konyha kést......autentikus ( bár ezt a törzset kevesen ismerik ) indián késsé.
2017. április 15., szombat
Enya...knife in the dark.
Aki engem ismer, tudja rólam, hogy milyen zenét kedvelek. Mint a többi embernek, nekem is kb. 14 évesen alakult ki a zenei ízlésem. Két nagy kedvencem lett ebben az időben. Az egyik a Depeche Mode, a másik pedig egy Ír énekesnő, Eithne Patricia Ní Bhraonáin, vagy másnéven: ENYA. Mindig is elvarázsolt a a hangja. Arról meg nem is beszélve, hogy mindig csodálatos dallamok is párosulnak, az éteri hangjához. Ki ne ismerné, A gyűrűk ura trilógiából, a May it be című dalt.
De azt viszont kevesen tudják, hogy néhány instrumentális számot is az ő nevéhez lehet kötni. Az egyik ilyen szám, a Knife in the dark. Annyira más mint a többi, kissé melankólikus száma, hogy megihletett engem. Aminek egyenes következménye, hogy ismét kést készítettem. Az volt a tervem, hogy pengeügyileg egy teljesen V-re csiszolt acélt szeretnék. Azért mert Enya sem hivalkodik. De a többi részt feldíszítem, amennyire csak tudom. Ja, és szó szerint ruhát fogok varrni neki, mégpedig bőrből.
A markolatot, agancsból készítettem el. Igen nehéz volt az agancson találni egy olyan részt ami kellőképpen hosszú, és egyenes. Ráadásul úgy kellett kiválasztanom, hogy a csiszolás után se látszódjon a szivacsos rész. Egy kicsit még meg is marattam, hogy világosabb legyen. Aztán csak simán keresztülfúrtam és beleragasztottam.a pengét. A két baknit viszont csontból készítettem. A rétegek kozé pedig bőrt raktam. Némi csiszolás után, pont olyan karcsú markolatot kaptam, mint amilyet elképzeltem. A második képen lehet látni, hogy milyen lett, ruha nélkül és pőrén. Vettem a bátorságot, és ráfestettem Enya logóját. Na de ezek után jött a kedvenc részem. Kelta csomóval (számszerint egy nagy csomóval) díszítettem , mind a ragasztott markolatot, mind a varrott tokot. Aztrán rájöttem, hogy mennyivel jobban mutatna, ha a markolatot borító bőrt is összevarrnám. Bevallom ez a rész, ráadásul praktikussá tette a kést, mert az ujjaim biztosabban állnak a keresztöltések miatt. Még egy turpisságot elkövettem. A tok akasztóját úgy készítettem el, hogy néhány mozdulattal balos tokká is át lehessen alakítani. Ha netalán egyszer.............véletlenül ..............sötétben is használnom kellene.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)