Előre is elnézést kérek azoktól, akik azt mondják hogy egy kés legyen nemes anyagokból. Teljesen egyetértek velük. De a múltkor a Késportálon láttam egy olyan kést, amitől teljesen begerjedtem. Gondoltam, én is megpróbálok egy olyat készíteni. Na nem éppen a formája tetszett annak a késnek, hanem a markolata. Ami úgynevezett micartából volt. Ez csak annyit jelent, hogy műgyanta, és szövet felhasználásával, egy kompozitot készítünk. Az én választásom a szövet terén, egy egyszerű konyharuhára esett. Penge terén pedig egy Degu által, Norvégiából hozott, nyers puukko pengére. Két alapanyag már meg volt, amikor utána néztem a kötőanyagnak is. Azt tudtam hogy legalább 1 dl műgyanta kell ahhoz hogy szilárd legyen a markolatom. De nekem csak egy feles pohárra való jött össze. Akkor egy kicsit improvizáltam ! A belső részre két komponensű ragasztót használtam, a külső részt pedig a műgyantával itattam át. Ehhez viszont először két határolót kellett csinálnom bakelitből. Mert az bevált már a Zephyr nevű késemnél is.
De mindenek előtt meg kellett csinálnom a skandináv típusú leélezést. Volt ugyan eredetileg, de az csak 4 mm széles volt. Azt mondta Degu, amikor átadta a pengét, hogy :- A magadfajta örömkéses, biztos ki tudja igazítani, hogy pofásabb legyen ! Jelentem ki tudtam igazítani. Olyan éle lett, hogy a maszkolást minduntalan átvágta. Pedig alig nyomtam hozzá az élhez a maszkoló szalagot. És nekem még ezek után kellett megcsiszolnom a markolatot. Egy rossz mozdulat, és pillanatok alatt félbe vághatom a kari-erem. De megoldottam. Hagytam egy napon át kötni a ragasztókat, és másnap boldogan kezdtem hozzá a csiszoláshoz. Gyorsan haladtam, mert nem volt nagyon kemény a házi készítésű micarta. Az igazinál, nagy nyomáson préselődik bele a gyanta a szövetszálak közé. De ebben az esetben csak a erőteljes markolászással lehetett tömöríteni az anyagot. Na ezért lett puha az én micartám. Így sem lett rossz. Ellenben nagyon érdekes lett a markolat mintázata. Volt olyan vevőm, aki meglátta a munkahelyemen az asztalon, és megkérdezte hogy :- Baconnal van betekerve a késed ? Elkerekedett szemmel néztem rá, de aztán már együtt nevettünk a beszólásán. Van abban valami bizarr, hogy egy darab rongyból, és némi ragasztóból kés markolatot lehet készíteni. Legközelebb viszont visszatérek az egzótákhoz. Mert tervekkel, és ötletekkel nagyon, de nagyon teli van a fejem.
Mottóm, még mindig ugyan az: aki egy vasdarabból kést tud készíteni, az egyéb aljasságokra is képes.
2012. június 8., péntek
2012. május 29., kedd
Fehér Holló. ( Avis Alba )
Nem fogok most túlzott okfejtésbe ! Sajnos az internet ördöge kitolt egy kicsit velem. De ígérem vasárnap este, mindent leírok a legújabb késemről. Elöljáróban csak annyit, hogy félig puukko, félig integrált kést készítettem................Most vasárnap van, és ahogy ígértem, bővebben írnék a kissé innovatívra sikeredett késemről................na nem teljesen, csak félig. Tudomásom szerint azt a kést nevezik integráltnak, amelynek a kézvédő keresztvasa, és a markolatvége, és természetesen a pengéje is egyazon acélból készül. Tulajdonképpen nagyon is egyszerű dolgunk van. Hiszen fogunk egy darab, viszonylag vastag vasat, és a fölösleget eltávolítjuk róla. Pont mint a szobrászat. Én nekem nem volt kedvem annyit csiszolni, ezért úgy döntöttem, hamis integrációt ( más szóval egységesülést ) készítek. Amihez ugyebár a hegesztőgépet be kellene üzemelnem. Nálunk ez a szerkezet, megközelítőleg 80 kg-os, tehát pontosan annyi mint az én súlyom, de legalább kerekeken gurul. Nekem viszont nincs ki mind a négy kerekem, és azonnal hozzá kezdtem az eszeveszett művelethez. Itt jegyzem meg, hogy szakszóval szólva " taknyolni " tudok, és nem hegeszteni. Ez a végeredményen meg is látszódott. Az alapanyag választásnál könnyű dolgom volt, mert egy olyan acélt ismerek
2012. május 6., vasárnap
Katalin Cárnő, avagy méltóság a késben.
Nagyon sok embert becsülök ezen a világon. Van akit a tehetsége miatt szeretek, mert angyalok hangján énekel. Van akit azért, mert a tudása olyan szinten van, ami fölötte áll az átlag emberének. Megint másokat azért, mert életrevalóak. Van akit a humora miatt kedvelek. De mind közül, azokat az embereket szeretem a leginkább, akik alázattal viseltetnek a munkájuk, illetve választott szakmájuk iránt. Ezek közé tartozik, az a hölgy is, aki egy kis baromfiboltot vezet Hódmezővásárhelyen. Nem kis sikerrel, hiszen cége még mindig talpon van. Ez a mai világban az egyik legnagyobb eredmény. Tőle kaptam egy olyan kést, ami a bolt átalakításakor találtak.
Róla neveztem el ( ez egyértelmű volt számomra ) a legújabb késemet, nagyrabecsülésem jeléül. Megérdemli ! Ja és Ő tudja, hogy nézett ki a kés azelőtt, mielőtt átalakítottam egy kicsit. De azért annyit elmondhatok, hogy valamivel hosszabb, és rózsafa markolata volt, egy kevés díszített alpakka baknival. A vércsatorna is már benne volt. Az átalakítást avval kezdtem, hogy a kissé " hanyattesős ", konyhai szolgálatra fogott eszközt kiegyenesítettem. Magyarul a pengehátat egy vonalba csiszoltam a markolat hátával. Közben a hegy csorbulását is orvosoltam. Nem volt túlságosan nagy mértékű, de mindenképpen javításra szorult. A penge élezése, egyébként a roppant érdekes kategóriába tartozik. Ugyanis V-re van köszörülve, de egyben konvex élezést is kapott. Ezáltal kevésbé sérülékeny a az él.Hogy ezt már régen is tudták, azon viszont meglepődtem. Mi után kicsodálkoztam magam, elővettem a....................fa...............ládikámat, és kivettem belőle, a Zé barátomtól kapott, csomoros akácfa lapocskát. Pont akkora volt mint amekkora kellett. Egy kis csalással ! Inkább a ricassotól a markolat végéig, folyamatosan vékonyodó részből csiszolok le, mint hogy más markolatanyagot kelljen alkalmaznom. Többek között, ezért lett rövidebb az eredetinél. Azt viszont nem bírtam ki, hogy ne rakjak a markolat panelok alá egy kevés piros alátétet. Úgy éreztem illik hozzá. Ez pont olyan számomra, mint amikor egy nő piros bugyit vesz fel. Egyből megszépül tőle. Még akkor is, ha történetesen félre van csúszva. Kipróbáltam egy új ragasztót, mert a régit, amit eddig használtam, sajnos kivonták a forgalomból. Egész jól ragaszt. Csak én bénáztam egy kicsit a pillanatszorítókkal, és ezért lett vastagabb az egyik oldalon a fíber. Soma Bear komám szerint, ez lassan a védjegyemmé válik. Mármint az, hogy valamit mindig elrontok egy késen. Na de ez semmi ahhoz a mintázathoz képest, amit a csomoros akác, a csiszolás után kiadott. Nagyon tetszik ! Remélem Katalinnak is tetszeni fog, akinek ezt a kést ajánlom.
U.I.: Hagy említsek meg egy másik Katalint is, aki a kedvenc nedűm ( a pálinka ) avatott szakértője, és egyben a újdonsült vicceim ( én pedig az ő viccei ) első számú hallgatója, kritikusa. Hallatlan humorérzékkel van megáldva. Ez nőben, nagyon nagy kincs ! Ez manapság unikumnak számít. És higgyétek el, nagyon jól mutat a gömbölyödő forma, a sok ugyanolyan alakú üveg között. Egy kicsit neki is ajánlom ezt a kést.
Róla neveztem el ( ez egyértelmű volt számomra ) a legújabb késemet, nagyrabecsülésem jeléül. Megérdemli ! Ja és Ő tudja, hogy nézett ki a kés azelőtt, mielőtt átalakítottam egy kicsit. De azért annyit elmondhatok, hogy valamivel hosszabb, és rózsafa markolata volt, egy kevés díszített alpakka baknival. A vércsatorna is már benne volt. Az átalakítást avval kezdtem, hogy a kissé " hanyattesős ", konyhai szolgálatra fogott eszközt kiegyenesítettem. Magyarul a pengehátat egy vonalba csiszoltam a markolat hátával. Közben a hegy csorbulását is orvosoltam. Nem volt túlságosan nagy mértékű, de mindenképpen javításra szorult. A penge élezése, egyébként a roppant érdekes kategóriába tartozik. Ugyanis V-re van köszörülve, de egyben konvex élezést is kapott. Ezáltal kevésbé sérülékeny a az él.Hogy ezt már régen is tudták, azon viszont meglepődtem. Mi után kicsodálkoztam magam, elővettem a....................fa...............ládikámat, és kivettem belőle, a Zé barátomtól kapott, csomoros akácfa lapocskát. Pont akkora volt mint amekkora kellett. Egy kis csalással ! Inkább a ricassotól a markolat végéig, folyamatosan vékonyodó részből csiszolok le, mint hogy más markolatanyagot kelljen alkalmaznom. Többek között, ezért lett rövidebb az eredetinél. Azt viszont nem bírtam ki, hogy ne rakjak a markolat panelok alá egy kevés piros alátétet. Úgy éreztem illik hozzá. Ez pont olyan számomra, mint amikor egy nő piros bugyit vesz fel. Egyből megszépül tőle. Még akkor is, ha történetesen félre van csúszva. Kipróbáltam egy új ragasztót, mert a régit, amit eddig használtam, sajnos kivonták a forgalomból. Egész jól ragaszt. Csak én bénáztam egy kicsit a pillanatszorítókkal, és ezért lett vastagabb az egyik oldalon a fíber. Soma Bear komám szerint, ez lassan a védjegyemmé válik. Mármint az, hogy valamit mindig elrontok egy késen. Na de ez semmi ahhoz a mintázathoz képest, amit a csomoros akác, a csiszolás után kiadott. Nagyon tetszik ! Remélem Katalinnak is tetszeni fog, akinek ezt a kést ajánlom.
U.I.: Hagy említsek meg egy másik Katalint is, aki a kedvenc nedűm ( a pálinka ) avatott szakértője, és egyben a újdonsült vicceim ( én pedig az ő viccei ) első számú hallgatója, kritikusa. Hallatlan humorérzékkel van megáldva. Ez nőben, nagyon nagy kincs ! Ez manapság unikumnak számít. És higgyétek el, nagyon jól mutat a gömbölyödő forma, a sok ugyanolyan alakú üveg között. Egy kicsit neki is ajánlom ezt a kést.
2012. április 25., szerda
Dotted, avagy a pöttyös bökő. Írta: Röjtő Jönő.
– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.
Na..........! Ez a kis idézet, nem az én késemről szólt. Bár rezeg a léc, hogy egyszer elkészítsem...............inkább arról írnék, amelyiket egy vendégségben való pizzázás alkalmával ötlöttem ki. Kicsit agylövéses vagyok, hogy még ekkor is a késeken jár az eszem, de aki ismer, az elnézi nekem. Ha valaki még nem " vágná " hogy miről is van szó, akkor elárulom, hogy nem is a pizza, hanem a piros színű és háromlábú távtartók inspiráltak engem. Legyen a formája egy egyszerű, lapos, mégis kellőképpen legömbölyített. Van még egy kevés bakelitem, ami tökéletesnek tűnik erre a célra. Már csak egy problémám volt. Miből legyen a penge ?
Mivel a fiókomban nem leltem semmit, ezért másik fiók után néztem. Egy apró konyhai balesetnek köszönhetően ( benne maradt kés a tepsiben, a melegíteni kívánt rakott burgonyával együtt ) konyhában ráleltem az ideális alapanyagra. A markolat simán leolvadt a kis Fiskars Santokuról, elővillantva a csökevényes markolattüskéjét. Nem is bonyolítottam sokat a dolgot, mert nyomban kitaláltam, hogy ha a markolatpanelek piros műanyag " szegecsekkel " lesznek rögzítve, akkor piros " fíbert " is tehetnék a héjak közé. Csak pont annyit( 4 db-ot ), amennyi a penge ( kemény 2 mm-es ) vastagsága. Ja, és a fölösleges acélt is eltávolíthatnám a pengéről ! És még avval sem kell foglalkoznom, hogy levezető élt készítsek, mivel az átalakítás után is, csupán 0,7 mm volt az élnél a vastagság. Oldalanként 15°, és már kész is az ideális élszög. Na de ezek számok, amik engem nem is izgattak, mert csak csiszoltam, csiszoltam, és még egy kicsit csiszoltam. A végeredmény nem lett a világ legrondább kése, de szerintem benne van az első százban. Ezt akartam ellensúlyozni ( no meg a sok szürke téli napot is ) azzal hogy körberaktam sok szép színes nockkal.
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.
Na..........! Ez a kis idézet, nem az én késemről szólt. Bár rezeg a léc, hogy egyszer elkészítsem...............inkább arról írnék, amelyiket egy vendégségben való pizzázás alkalmával ötlöttem ki. Kicsit agylövéses vagyok, hogy még ekkor is a késeken jár az eszem, de aki ismer, az elnézi nekem. Ha valaki még nem " vágná " hogy miről is van szó, akkor elárulom, hogy nem is a pizza, hanem a piros színű és háromlábú távtartók inspiráltak engem. Legyen a formája egy egyszerű, lapos, mégis kellőképpen legömbölyített. Van még egy kevés bakelitem, ami tökéletesnek tűnik erre a célra. Már csak egy problémám volt. Miből legyen a penge ?
Mivel a fiókomban nem leltem semmit, ezért másik fiók után néztem. Egy apró konyhai balesetnek köszönhetően ( benne maradt kés a tepsiben, a melegíteni kívánt rakott burgonyával együtt ) konyhában ráleltem az ideális alapanyagra. A markolat simán leolvadt a kis Fiskars Santokuról, elővillantva a csökevényes markolattüskéjét. Nem is bonyolítottam sokat a dolgot, mert nyomban kitaláltam, hogy ha a markolatpanelek piros műanyag " szegecsekkel " lesznek rögzítve, akkor piros " fíbert " is tehetnék a héjak közé. Csak pont annyit( 4 db-ot ), amennyi a penge ( kemény 2 mm-es ) vastagsága. Ja, és a fölösleges acélt is eltávolíthatnám a pengéről ! És még avval sem kell foglalkoznom, hogy levezető élt készítsek, mivel az átalakítás után is, csupán 0,7 mm volt az élnél a vastagság. Oldalanként 15°, és már kész is az ideális élszög. Na de ezek számok, amik engem nem is izgattak, mert csak csiszoltam, csiszoltam, és még egy kicsit csiszoltam. A végeredmény nem lett a világ legrondább kése, de szerintem benne van az első százban. Ezt akartam ellensúlyozni ( no meg a sok szürke téli napot is ) azzal hogy körberaktam sok szép színes nockkal.
2012. április 11., szerda
Jan-bya, a tűzről pattant kés.
2012. április 3., kedd
Skimpy, avagy... kézzel uram, ha szolgád nincs.
Kijelentem, hogy már a fúrás alatt sikerült leszedálnom a két majmot, és a többi műveletet már csak azért is kézzel csináltam, hogy lássam mi kerekedik ki belőle. Egyébként a markolattal volt a legkönnyebb dolgom, mert a házi ( 65 mintájú zubbonyból, és műgyantából hoztam össze, kb. 2 évvel ezelőtt) készítésű micarta nem bizonyult olyan ellenállónak, mint a saválló lemez. Mindenesetre amíg kötött a ragasztó, addig beiktattam egy kis gázlángos edzést a minőségét tekintve, KO 33 jelzésű anyagnak. Így talán fölé vittem az 50 HRC-nek. Ami kevésnek tűnhet, de azért a kenyeret még tudja vágni. Hacsak nem " teszkóvásszal " készített ! Az még a többi késnek is feladja a leckét. Na de a lényeg az, hogy egy délelőtt alatt eljutottam a 0-ról a 1-re. Azért ez már valami. És kézi erővel ! Hú mennyi áramot spóroltam ! Ezért érdemelte ki ez a kissé rusztikus ( mindenki tudja, hogy ez késes berkekben, a nem túl szépet is jelentheti ) kés, a Skimpy, azaz a spórolós nevet. Még egy utolsó megjegyzés: Rohadtul elfáradtam a végére ! Úgy hogy legközelebb, a csiszológépet biztosan be fogom indítani, ha " késkészíthetnékem " támad.
2012. március 26., hétfő
Tőr tuning.
Az élet néha tartogat meglepetéseket. Nekem leginkább, azok tetszenek, amik a hobbimmal kapcsolatosak. Meg lehet érteni, hogy mekkora öröm számomra, amikor az egyik kedves ismerősöm felajánlott számomra egy kést, avval kérdéssel hogy : -Tudsz evvel valamit kezdeni ? Mert akkor neked adom. Épelméjű ember, nem utasít vissza ilyen ajánlatot ! Én sem. Innen tudom, hogy ép ( bár ezt néhányan kétségbe vonják ) az elmém. Alig vártam hogy hazaérjek, és hozzáfogjak az átalakításhoz. Mert ez a tőr, nem így néz ki ám a valóságban. A Józsefvárosi piacokon lehet az eredetivel találkozni, és megvenni, ha meg tud egyezni az ember fia, a hunyorgó..... ész a madal nelvet kicit fulcán beszéló embelkékkel ! Ezeosszá ! ( 1500 HUF ) Ez az az összeg amit le kell szurkolnunk, ha jól tudunk alkudozni. Na de, ezt mindenki tudja. Azt viszont hogy milyen lesz a pimpelés után a tőr, azt csak az új gazdája..... Becsuktam a szemem, és belenyúltam a fiókomba. Az első dolog ami a kezembe akadt, egy mogyoróbokor gyökér darabkája volt. De ez igencsak kevésnek bizonyult. Főleg azért, mert elég amorf volt a lelkem. No, akkor ebből csak betét lesz ! Szem becsuk, turkálás folytat. Hohó, egy agancs ! Ráadásul pont akkora, amekkorára szükségem volt. Naná hogy megörültem neki.
Most már csak az üreget kellett kialakítani a különböző anyagokban. No meg, megrövidíteni a markolattüskét. Nekem értelmetlennek tűnt, a keresztvas fölötti pengerészen, a dupla ujjtámasz. Le is csiszoltam azon nyomban. A többi munkafázis, szinte már rutinból ment. Ami nem biztos hogy jó hozzáállás, ha pontosan akar az ember dolgozni. De itt csak a fölösleget kellett lecsiszolnom az agancsról, és kicsit feltuningolni a betétet, egy-egy bőrgyűrűvel. Aztán pedig ráilleszteni a tüske végére a markolatgombot. Kész is van. De még gyerek az idő. Akkor viszont, készítek neki egy tokot is. Mert megérdemli. Fenyődeszkát találtam. Pont jó lesz ! Hagyom ám magam befolyásolni, és úgy döntöttem, ebbe is rakok egy kis mogyoró gyökér betétet. És hogy végképp passzoljon a tőrhöz, még egy kis bőr varró szíjjal is feldobtam.Bár, tőr tuningot említek a címben, ez valójában nem volt más, mint egy kis átalakítás. De az nem hangzott volna ilyen szépen, mert nem alliterált volna.
2012. március 9., péntek
Zephyr, az első tavaszi szellő.
2012. március 1., csütörtök
Sany-O, avagy a félbetört karrier.
2012. február 19., vasárnap
Nankeen, és a szövet-ség ...
2012. február 16., csütörtök
Menjünk a szabadba ! Avagy, mi kell a túléléshez ?
UI: Aztán rohanok haza, és jól betakarózom, mert egész éjszaka reszkettem a tűz ellenére is. Tudom ! Vegyek egy mínuszos hálózsákot. Na akkor már tényleg úgy érezném magam, mintha a fotelből nézném a túlélő sorozatokat.
2012. január 28., szombat
Snowy Bowie.
2012. január 25., szerda
Raptly, a szabadfogású böködő.
Tüsszentettem egyet, és a markolat egyből le lett gömbölyítve. Egyszerű szabadfogású gyakorlat volt. A végére meg is nyugodtam. Pláne amikor meg hallottam azt, hogy a hír csak kacsa volt ! Chuck Norris él !!!
Tanulság: Add ki magadból a feszültséget, hogy Chuchk Norris tovább élhessen !
2012. január 14., szombat
Barebones, a csontkollekció.
2011. december 15., csütörtök
Sharky fűszeres.
Utózöngeként említeném meg, hogy az alsó képen egy Érdes, vagyis Cet cápa ( Rhincodon typus ), és nem a Mako cápa ( Isurus oxyrinchus) látható
2011. december 4., vasárnap
Egy kis mereng(k)és a múlton.

http://indafoto.hu/AMA
2011. november 30., szerda
"S" mint kés.

2011. november 19., szombat
Hal-kinson, a hal áll osztó.
Ja, mert csak ekkorát adott ki a maradék vasanyagom. Nem is lett végigeresztve a markolattüske a valaha szarvas fejét díszítő agancsdarabon. Csupán csak félig. De hogy ki ne essen a penge, berovátkoltam a tüskét, és a két komponensű ragasztóba, a biztonság okáért, belenyomtam egy tubus pillanatragasztót is. S hogy mennyire volt ez jó ötlet ? Majd az idő eldönti. Ezt a kést csak egy dologra szeretném majd használni. A képekből könnyű kitalálni, hogy halak áldozati szertartásokra való előkészítésében fog segédkezni. Így még a neve kitalálása is ugyanolyan egyszerű volt, mint az elkészítése. Mivel halakat fog megfosztani a pikkelyüktől, és ezt teszi majd egy borotva alaposságával, ezért a Hal-kinson nevet adtam neki, nem kicsit nagyképűen. De hát az vesse rám az első követ, aki ennek az átlagos kis késnek jobb nevet tud adni. Ha már a kés hétköznapi, legalább a neve ne legyen az. Ugye ?
2011. november 6., vasárnap
Waspy, a próba-ló-darázs.
2011. október 22., szombat
Cavity a szú-vas kés.
Történt egyszer, nagyon régen,
üldögéltem fa tövében.
Számoltam a perceket,
s fülembe szú percegett.
Öreg dió ! Miért engeded ?
Azt hiszed jót tesz neked ?
De csak csendesen állt ott tovább,
miközben a szú 1 mm-t haladt odább.
Azt hiszem, nem gondolta volna a jó öreg diófa, hogy egyszer késmarkolat lesz belőle. De az lett. Évek óta száradnak a különböző fadarabok, a műhely egyik fiókjában. Most láttam elérkezettnek azt a pillanatot hogy kés markolat alapanyagnak felhasználjak belőle.
Rajzoltam, terveztem, fúrtam, csiszoltam. Aztán egyszercsak ott volt. A lyuk. Na nem a fekete, csak egy kis barnás kis lyukacska. A fene ott ette volna meg a kicsi rágószervét ( vagy valamijét ) hogy belecsinálta nekem oda azt az üreget. De most tényleg ! Az ember fia " belefeccöl " néhány órát, hogy valami kézzelfoghatót készítsen. Ez a kis galád, meg keresztül húzza a számításait, néhány rágással. Na most mi legyen
2011. október 9., vasárnap
Fall-kniv, az őszi kés.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)